מבחן פסיכוטכני צו ראשון – הכנה לצו ראשון
ממה מורכב מבחן פסיכוטכני בצו ראשון:
- חשיבה כמותית (שאלות בחשבון): המבחן הפסיכוטכני כולל שאלות חשבון פשוטות יחסית שניתן לפתור בזמן קצר, כגון: חיבור, חיסור, כפל, חילוק במספרים שלמים ובשברים, שאלות הספק ומהירות, אחוזים, יחס, ממוצע ועוד. מטרת חלק זה הינה לבחון את החשיבה האנליטית של הנבחן. תוכלו לראות לבצע תרגול ב-תרגול חשיבה כמותית.
- אנלוגיות צורניות ומילוליות: בשאלות מסוג אנלוגיות ישנן 2 סוגי שאלות, השאלות באנלוגיות צורניות הינן שאלות שעלינו לפתור בעזרת לוגיקה והגיון.
בד"כ השאלה כוללת מספר צורות ועל הנבחן להשלים את הצורה הבאה שהגיוני שתוצב בתשובה. הסוג השני הינו אנלוגיות מילוליות העיקרון נשאר זהה בכך שיש לפתור זאת בעזרת ההגיון. לדוג' "חתול : עכבר" ועלינו למצוא שתי אובייקטים שיש להם את אותו המכנה כמו בשאלה. תוכלו לראות לבצע תרגול ב-תרגול אנלוגיות צורניות ומילוליות.
- הבנת הוראות: חלק זה כולל שאלות הבנה וחשיבה הבאות לבחון את הבנתכם בשאלות טריקיות בעלות שורה או שתי שורות, סוג שאלות זה צפוי להפתיע אתכם ולכן עליכם להתכונן טוב אליהם מכיוון שבד"כ אלו שאלות מסוג שלא נתקלתם בו בעבר. תוכלו לראות דוגמאות תרגול ב-תרגול הבנת הוראות.
- הבנת הנקרא ורמת עברית: חלק זה בוחן את רמת השליטה שלכם בשפה העברית וכן את הבנת טקסטים כתובים. צפוי להיות לכם טקסט קצר ולאחריו מספר שאלות הקשורות לטקסט. תוכלו לראות דוגמאות תרגול ב-תרגול הבנת הנקרא ורמת עברית.
כללי המבחן הפסיכוטכני:
- משך זמן המבחן הפסיכוטכני: כשעתיים, תלוי בקצב הנבחן.
- לצורך הבחינה תקבלו כלי כתיבה ודף אחד בלבד כתיבה אשר ישמש כטיוטא לצורך חישובים במשך הבחינה. בסוף הבחינה יש למסור את דף הטיוטא.
- אין מחשבונים ואין פלאפונים ולכן את כל החישובים תבצעו או בראש או בעזרת הדף.
- אין אפשרות להכנס עם אוכל, שתייה או לצאת לשירותים במהלך הבחינה. ניתן לבקש לצאת לשירותים מהבוחן כאשר אתם מסיימים חלק שאז הזמן נעצר.
- כל חלק מוקצב לזמן מוגבל, בתוך כל חלק ישנה אפשרות לעבור בין השאלות. ברגע שעברתם לחלק הבא לא תוכלו לחזור לחלקים שסיימתם.
- במידה והנכם בעלי לקויות למידה/אבחון/מקבל התאמות במבחני הבגרות, עליכם לשלוח אבחון דידקטי טרם ההתייצבות בלשכת הגיוס ולהביאו ביום הצו ראשון.
- עולים חדשים / תושבים חוזרים צפויים להיבחן במבחן מותאם וצורני בלשכת הגיוס. אם אתם עולים חדשים/תושבים חוזרים אתם מוזמנים להיכנס למאמר הבא.
- ציון הבחינה: בדומה לאופן הציון במבחני הפסיכומטרי (מבחן קבלה למוסדות השכלה גבוהים). הציון שלכם בבחינה הפסיכוטכנית נקבע יחסית לכל הנבחנים האחרים.
כלומר הציון אינו נקבע ע"פ מספר השאלות שעניתם אלה לפי מיקומכם באוכלוסיית הנבחנים, אם תהיו ב-5% העליונים ציונכם צפוי להיות 90 וכך הלאה, לכן עליכם לשפר את סיכוייכם לעומת כל האחרים.
טיפים לבחינה:
- הגיעו רגועים למבחן, תאכלו, לכו לשירותים העיקר שתכנסו רגועים ומרוכזים. אם אינכם מרגישים בטוב, בקשו לבוא ליום נוסף מכיוון שבד"כ מי שביצע את המבחנים לא יוכל לחזור עליהם חוץ ממקרים מיוחדים – מידע למקרים חריגים).
- לפני המבחן רשמו בדף את כל סדר אותיות הא-ב ומעליהם את המספר הגיאומטרי שלהם (לדוגמא האות כ=11) זה יעזור לכם ויחסוך לכם זמן.
- לפני שאתם מגיעים לצו ראשון השתדלו להתכונן כמה שאפשר לפני כדי שתגיעו מוכנים. אם לבגרות אתם מתכוננים 3 ימים אז לבחינה שתשפיע באופן כל כך משמעותי במשך 3 שנים מומלץ להשקיע לפחות 3 ימים :).
- השקיעו ואל תזלזלו! השקיעו כמה שאתם יכולים בבחינה עצמה ואל תגמרו את הפרק לפני שנגמר הזמן, אם יש לכם זמן פנוי חיזרו על השאלות שפתרתם, לכו תדעו אולי זה יהיה ההבדל בין דפ"ר 80 ל-דפ"ר 90.
- דבר אחרון: באתר שלנו תוכלו למצוא שפע של מבחנים פסיכוטכנים בחינם אשר מכינים אתכם למבחני הצו ראשון, תמצאו באתר תרגולים למבחנים לצו ראשון בחינם וכן מבחנים לצו ראשון לדוגמא, לכניסה למבחנים והתרגולים לחצו כאן.
מבחן צו ראשון לדוגמא – בחן את עצמך צו ראשון
חשיבה כמותית-
שאלה 1
יונתן ילד רעב מאוד, כל המבורגר שהוא אוכל, מכפיל את משקל גופו פי 1.5. אם כעת יונתן שוקל 64 קילו, מה יהיה משקלו לאחר שיאכל 3 המבורגרים?
אפשרויות-
- 192
- 384
- 216
- 32
- 214
פתרון 1
התשובה היא 3, 1.5 הינם שלושה חצאים. נחשב בשלבים:
לאחר המבורגר אחד: 64*(3/2) = 32*3 = 96
בשני: 96*(3/2) = 48*3 = 144
בשלישי: 144*(3/2) = 72*3 = 216.
שאלה 2
לציפורה יש 300 עגילים, היא חילקה ל- 12 חברים שווה בשווה. מה אחוז שכל חבר קיבל מהחלוקה?
אפשרויות-
- 8.33%
- 9.66%
- 6%
- 7%
- 10%
פתרון 2
התשובה היא 1, בכדי למצוא תשובה לשאלה זו – נבין כי האחוז שכל חבר קיבל מהחלוקה, תלוי בכמות החברים בחלוקה בלבד. בשאלה זו ישנם 12 חברים בחלוקה ולכן האחוז שקיבל כל אחד הוא 8.33%.
שאלה 3
57.5907-46.5606 = ?
אפשרויות-
- 11.0006
- 10.9618
- 11.3003
- 11.0301
פתרון 3
התשובה היא 4, נסתכל בספרות האחרונות לאחר הנקודה העשרונית – ונחפש במקום המאית את התוצאה של החיסור בין 7 ל- 6 = 1.
אנלוגיות מילוליות-
שאלה 1
לב:גוף אדם = משאבה: ?
אפשרויות-
- מים
- מערכת השקייה
- צמחים
- ברז
- צינור
פתרון 1
התשובה היא 2, הלב מתפעל את גוף האדם – המשאבה מתפעלת את מערכת ההשקיה.
שאלה 2
סומק:מבוכה = החשת דופק: ?
אפשרויות-
- ריגוש
- עייפות
- נכונות
- דימום
- סקרנות
פתרון 2
התשובה היא 1, סומק נגרם ממבוכה – החשת דופק (דופק מהיר) נגרמת מריגוש.
שאלה 3
התבסם:שכרות = הסתאב: ?
אפשרויות-
- פתרון
- סבכה
- לפזר
- פחד
- סיאוב
פתרון 3
התשובה היא 5, התבסם זה הכניס את עצמו למצב של שכרות – הסתאב זה הכניס עצמו למצב של סיאוב.
אנלוגיות צורניות-
שאלה 1
פתרון 1
התשובה היא 1, באנלוגיה לדוגמה ניתן לראות כי הצורה הימנית מהווה, בהשוואה לתמונה השמאלית, תהליך בן שני שלבים: ראשית, הצורה הימנית מציגה את החלק המוכל בתוך המלבן אשר נגזר מהתמונה השמאלית. שנית, חלק זה מוצג ב"מראה אנכית" בתמונה הימנית. כך יש לעשות באנלוגית השאלה.
שאלה 2
פתרון 2
התשובה היא 5, באנלוגיה לדוגמה ניתן לראות שני תהליכים: ראשית, הצורה החיצונית התכווצה מעט. שנית, הצורה הפנימית שינתה את צבעה. כך יש לעשות באנלוגית השאלה.
שאלה 3
פתרון 3
התשובה היא 3, באנלוגיה לדוגמה ניתן לראות כי המשולש (בעל 3 צלעות וקודקודים) הפך להיות ריבוע (בעל 4 צלעות וקודקודים). כלומר, התווספו צלע אחת וקודקוד אחד. כך יש לעשות באנלוגית השאלה.
הבנת הוראות-
שאלה 1
מהי האות השנייה לפני האות ה- 16 בסדר האלף-בית?
אפשרויות-
- ל
- נ
- מ
- ס
- ע
פתרון 1
התשובה היא 2, האות ה- 16 בסדר האלף-בית היא ע'. האות השניה לפני האות ע' היא האות נ'. לכן זו התשובה הנכונה.
שאלה 2
אם המילה "מקלדת" מופיעה במילון לפני המילה "מדפסת" בחרו אותה. אם לא, בדקו אם המילה "חזקים" מופיעה במילון לפני המילה "חזקות" – אם לא, בחרו את המילה "חזקים", ואם כן, בחרו את המילה "חזקות".
אפשרויות-
- חזקות
- מדפסת
- חזקים
- מקלדת
- מקלדות
פתרון 2
התשובה היא 3, המילה "מקלדת" לא מופיעה במילון לפני "מדפסת", לכן נבדוק את צמד המילים "חזקים" – "חזקות"; "חזקים" לא מופיעה לפני "חזקות" – לכן נבחר אותה. המילה "חזקים" היא התשובה הנכונה.
שאלה 3
בחרו את האות שנמצאת במרחק שווה אחרי האות ה' כמו המרחק בין ד' ל- כ'.
אפשרויות-
- כ
- מ
- נ
- ל
- ס
פתרון 3
התשובה היא 4, בין ד' ל- כ' יש 6 אותיות. י בין האות ה' לאות ל' יש 6 אותיות, ולכן ל' היא התשובה הנכונה.
הבנת הנקרא-
מאמר
חור שחור הוא עצם בעל שדה כבידה כה חזק עד ששום גוף, ואפילו אור, אינו יכול להתנתק ממנו. אם ננסה לחשב את מהירות המילוט מהחור השחור, נמצא שהיא עוברת את מהירות האור. אף על פי שהחור השחור עצמו אינו מקרין (ומכאן מגיע שמו), תהליך קוונטי המכונה קרינת הוקינג גורם לפליטת קרינה וחלקיקים מהגבול החיצוני של החור השחור, הקרוי אופק אירועים. מסתו של החור השחור גדלה כאשר גוף חוצה את אופק האירועים מבחוץ פנימה, ומאידך, מסתו קטנה בעקבות קרינת הוקינג. נותרו שתי שאלות פתוחות מפורסמות הקשורות לחורים שחורים. ידוע כי מאחורי כל אופק אירועים נמצאת סינגולריות. השאלה הראשונה היא שאלת נכונותה של השערת הצנזורה הקוסמית, לפיה כל סינגולריות מוסתרת מאיתנו על ידי אופק אירועים. השאלה השנייה קשורה למציאת פתרון לפרדוקס המידע הנובע מכך שחורים שחורים "מתאדים" מבלי לאבד מידע.
שאלה 1
איזו מבין הבאות הינה שאלה פתוחה לגבי חורים שחורים?
אפשרויות-
- האם כל סינגולריות מוסתרת מאיתנו ע"י אופק האירועים?
- האם מאחורי אופק האירועים מסתתרת סינגולריות?
- האם מסת החור השחור קטנה בעקבות קרינת הוקינג?
- מה היא מהירות היציאה הנדרשת על מנת לצאת מחור שחור?
פתרון 1
התשובה היא 1, השאלה הראשונה שהמאמר מציג כשאלה פתוחה הינה: "שאלת נכונותה של השערת הצנזורה הקוסמית, לפיה כל סינגולריות מוסתרת מאיתנו על ידי אופק אירועים" – כלומר: נכונותה של השערה זו – הינה שאלה פתוחה.
שאלה 2
חור שחור נקרא כך על שם…?
אפשרויות-
- מהירות המילוט ממנו
- המסה שלו
- שאינו מקרין
- פליטת קרינת הוקינג
פתרון 2
התשובה היא 3, "אף על פי שהחור השחור עצמו אינו מקרין (ומכאן מגיע שמו)…" – הרי שהחור השחור נקרא על שם שאינו מקרין
שאלה 3
מהו "אופק האירועים"?
אפשרויות-
- קרינת הוקינג הנפלטת מהחור השחור
- תהליך קוונטי הפולט קרינה וחלקיקים
- כינוי למהירות המילוט מהחור השחור
- הגבול החיצוני של החור השחור
פתרון 3
התשובה היא 4, "תהליך קוונטי המכונה קרינת הוקינג גורם לפליטת קרינה וחלקיקים מהגבול החיצוני של החור השחור, הקרוי אופק אירועים" – הרי שאופק האירועים הוא הגבול החיצוני של החור השחור.
- לתרגולים מבחני צו ראשון בחינם לחצו כאן!
- למידע נוסף בנוגע להקלות במבחני הצו ראשון
- למידע נוסף בנוגע לצו ראשון לחצו כאן