רקע קצר
כחלק מהתחנות ביום הצו ראשון ישנה תחנה בעלת חשיבות רבה, הראיון האישי מול המאבחנת הפסיכוטכנית, חיילת בגיל 19-20 שעברה קורס רציני.
בסוף הראיון המאבחנת תקבע ציון שמהווה כ- 33% מציון הקב"א (קבוצת איכות) הסופי שלכם (ציון זה לא נקבע בפניכם) ציון הקב"א מאוד משמעותי לצבא, כדי לדעת לאילו סוג תפקידים לשבץ אתכם, ציון זה משקף בעיני הצבא את מידת הרצון שלך לשרת בצה"ל.
האם כולם עוברים ראיון אישי?
בעבר רק בנים היו עוברים ראיון אישי ביום הצו ראשון ומצד שני בנות מקבלות שאלון אישי למלא. הכולל: תחביבים, מספר חברים, תחומי בילוי, תכונות חיוביות ושליליות, תפקידים מועדפים בצה"ל ועוד שאלות דומות. חשוב מאוד לקחת שאלון זה ברצינות, הצבא מייחס לשאלון זה חשיבות רבה.
כיום ישנה מגמה שמתפתחת שגם בנות צריכות לעבור ראיון אישי כחלק מהמיונים בצו ראשון. בנוסף לראיון האישי בנות עוברות סוגים שונים של ראיונות בהמשך דרכם לתפקיד הצבאי ובפרט ביום המא"ה.
מספר עובדות על הראיון האישי
- הראיון נערך פעם אחת בלבד ביום הצו הראשון.
- מאבחנת פסיכוטכנית מבצעת את הראיון האישי.
- זמן הראיון אינו מוקצב, אבל אורך כ-20 דקות בדרך כלל.
- מטרת הראיון הינה לבדוק את את התאמתכם לשירות הצבאי, ובנוסף את רמת המוטיבציה של המתגייס לשרת בצה"ל.
- לראיון יש משמעות רבה על ציון הקב"א שלכם ועל תפקידכם הצבאי.
המדריך לצו ראשון
שאלתם את עצמכם למה הצו ראשון חשוב? לאן נתונים גבוהים יכולים להוביל אותי?
איך עוברים את הראיון האישי בהצלחה ואיך נכשלים בו בהצלחה? איך אפשר להפיק את המירב בצו ראשון?
המדריך לצו ראשון נותן תשובות לכל השאלות הללו ומלווה אתכם לאורך שלל התחנות השונות בצו ראשון ובדגש על הראיון האישי ואיך נכון לגשת לזה ולענות בצורה מתאימה.
אתם מוזמנים להתנסות ולקרוא חלק מהספר בחינם בלינק זה.
טיפים להתנהלות בראיון – מאגר המלצות ממתגייסים לצו ראשון – דפ"ר90
- תשתדלו להגיע בלבוש הולם, שהרושם הראשוני של המאבחנת עליכם יהיה חיובי .
- תרגישו בנוח, מטרת הראיון היא רק לנסות להכיר אתכם – המאבחנת תשמח לגלות שאתם אנשים איכותיים. חשוב שהמאבחנת תרגיש שאתם אנשים רציניים שנוח לנהל איתם שיחה – תכונה חשובה מאוד בצבא.
- הבוחנת בדר"כ בחורה צעירה ונחמדה ולפעמים גם יפה אל תגרמו לזה להשפיע עליכם אתם יכולים לחייך ולהרגיש בנוח אבל אל תנסו להרשים אותה בסיפורים שיפגעו בתדמית שלכם – אתם צריכים לזכור שהיא לא חברה שלכם. לדוגמא: אני וחברים שלי מבלים הרבה בברים.
- תנסו להיות ממוקדים בראיון ולענות על מה שנשאלתם ולא להתפזר.
- תנסו להיות מקוריים (מי שאתם באמת) אך להבליט יותר את התכונות החיוביות וכך תרגישו גם בנוח.
- היו כנים אל תשקרו בתשובתכם, השאלון בנוי בצורה כזו שהבוחנת שואלת שאלות דומות כדי לבחון אם אתם דוברי אמת אז תשתדלו להיות עקביים.
- טיפ חשוב מאוד- מטרת הבוחנת הינה אך ורק לקבוע את ציון הקב"א שלכם ואינה יכולה להשפיע על סוג התפקיד שתשרתו בו בעתיד, ולכן כמעט בכל צו ראשון עולה השאלה: "אם הצבא היה מחליט שתשרת בקרבי מה הייתה ההרגשה שלך?" מטרת השאלה הינה לבדוק אך ורק את המוטיבציה שלך לשירות צבאי, ולכן תענה לה בחיוב אם הצבא יחליט שעלי להיות בקרבי אני אקבל זאת בשמחה, וכן להיפך אדם שרוצה להיות קרבי ישאל "ואם יחליטו שתהיה גו'בניק?" חשוב שתדעו אין לראיון שום השפעה ישירה על תפקידכם לעתיד – נצלו זאת לקבל קב"א גבוהה.
- אם הייתם בתנועת נוער, מדרכים, התנדבות, חוגים מיוחדים, קורסים ציינו זאת. כישורים אלו יכולים לפתוח בפניכם דלתות רבות בצבא.
- יש שמועות באוויר שמורידים קב"א לאדם בעל קשיים כלכלים- ממש לא נכון אז אל תתביישו לענות בהתאם, צה"ל פשוט צריך לדעת פרטים אלו.
- הטיפ האחרון: כמעט בכל ראיון השאלות חוזרות על עצמן חלק מהשאלות מופיעות למטה, תעברו עליהם ותחשבו מעכשיו על תשובות שירשימו את הבוחנת בצורה חיובית.
תוכלו לקבל טיפים נוספים מיחידת מיטב כאן!
אוסף שאלות
אוסף שאלות דומות שנאספו ממספר מתגייסים- התשובות הם רק כיוון כיצד לענות:
- האם נתקלת בסיטואציה שלא הסכמת עם המורה שלך/ חבריך/ הוריך וכו'?
במקרה זה הצבא רוצה לבדוק איך תתנהג עם המפקד שלך/חברי שירות. לא צריך להיות ילד טוב ירושלים, פשוט תחפשו מקרה קטן שפתרתם בצורה מכובדת. - האם פעם איחרת/הברזת לשיעור?
במקרה זה רוצים דעת האם אתם חיילים ממושמעים, תנסו למתן את התשובה כמה שיותר ולמצוא פתרון נניח כן איחרתי לשיעורים אך רק באישור המחנך או במקרים מיוחדים ותסבירו שהשלמתם את החומר שפספסתם וכו'. - תספר לי על מקרה שכעסת על מישהו/משהו? איך הגבת? איך אתה מסתדר עם אנשים? האם קל לך להכיר אנשים חדשים?
- האם אתה מהבחורים שבמרכז העניינים בחברים או שאתה מהאנשים הביישנים? תנסו להיות באמצע לא ביישן ולא ה – "מגניבים".
- ציין תכונות טובות ורעות בך? תאר לי מקרה שהשתמשת באחת התכונות.
- מהם שלושת הערכים החשובים לך ביותר? תשתדל שיתאימו למסגרת הצבאית למשל "התמדה".
- ספר לי התחביבים שלך? השתדלו לציין תחביבים מיוחדים ויכולות מיוחדות בכם.
- אם היו שולחים אותך לאי בודד אם אך ורק שלושה דברים מה היית לוקח? תחפש דברים שישמשו אותך לשרוד או שיחזקו אותך נפשית.
- מה מספר החברים שיש לך? מהו חבר אמיתי בשבילך? חבר טוב מאוד אחד זה מצוין, ועוד חברים רגילים.
- איזה סוג תלמיד אתה? משקיע? מזלזל? האם המורים אוהבים אותך? האם יש מקצוע שאתם לא אוהבים? משקיע, והמורים אוהבים אתך (בדר"כ משווים את המורים למפקדים העתידים שלכם).
- מהו המקצוע אהוב עליך? מהו המקצוע השנוא עליך והאם אתה משקיע בו? ציין מקצוע שאתם לא אוהבים אבל עדיין משקיעים בו כדי לשמור על ממוצע גבוה.
- האם אתה מסתדר עם ההורים/אחים שלך? ציין דוגמא?
- איך אתה מסתדר במצבי לחץ? תאר לי מקרה? תספר על סיפור שהתמודדת עם הלחץ בצורה טובה.
- האם בעבר היית מעורב בקטטה או במשטרה? אם כן צמצם את האירוע או הראה חרטה.
- מי קובע לאן הולכים ליציאות? ומה מקומות הבילויים שלכם? אל תנסו להרשים את הבוחנת ולהגיד מסיבות וכדו'.
- האם אתה מעשן? אם כן אל תשקר אבל תנסו להדגיש שאתם משתדלים למתן את תדירות בפעמים ביום וכדו'.
- האם אתה עשית סמים בעבר? אני מכיר מספר אנשים שאמרו כן וציינו שזאת הייתה מעידה חד פעמית שהם לא יחזרו עליה וזה מראה שהאדם אמין ולא משקר, אך כמובן אל תגיעו לזה בכלל.
- האם אתה שותה לפעמים? אם כן תסביר לבוחנת שאתה שותה לעתים רחוקות נניח באירועים וגם שם בכמות קטנה, כדי להראות שאתה לא מגזים ושולט בעצמך, אם בעתיד תפקידך יהיה סודי הצבא לא רוצה שתחשוף סודות ברגעים שאתה חסר שליטה.
- איזה סוג תפקיד היית רוצה להיות בצבא?
- ציין סוג תפקיד שהיית רוצה להיות בו ותסביר שאתם תרגישו סוג של מיצוי בו ואז תעשו את העבודה בצורה המושלמת ביותר?
- אם הצבא יחליט שתגיע לתפקיד שלא תחבב כיצד תגיב? אם הצבא יחליט שתגויס ליחידה קרבית שאינך רוצה? תגיד שאתה תנסה כמה שיותר לשכנע את הצבא שאתה מתאים לתפקידים אחרים בכך שתגדיל ראש ותבצע את התפקיד בצורה הטובה ביותר ויזהו את הפוטנציאל שלך שוב פעם המראיינת אינה יכולה להשפיע באופן ישיר על התפקיד שלך.
- למה אתה רוצה לשרת בקרבי? אני רוצה לשרת את המדינה שלנו בצורה שתפיק את המירב ואני מרגיש שזו התרומה…
- האם תרצה לחתום קבע? יכול להיות שכן אחתום אם ארגיש שירות משמעותי שתורם למדינה (תבוא בגישה חיובית שאתה רוצה). השאלה נועדה לבדוק עד כמה אתה רוצה לתרום לצה"ל. לשאלה אין שום משמעות אמיתית באמת ואתם לא הולכים לחתום לה במקום.
מה השלב הבא בצו ראשון? המבחנים הפסיכוטכנים לחצו כאן!